måndag 26 oktober 2009

Den här veckan har vi lärare flera studiedagar och jag och en kollega har varit på en föreläsning om reflekterande läsundervisning. Så spännande och viktig och helst vill vi nu tillbaka till skolan och bygga ut klassrummen, köpa böcker och åter böcker! Vår föreläsare är från New York och underbar att lyssna till. Vi ser framemot två dagar till med henne.
Åsa

torsdag 22 oktober 2009

Eget val - Jippie!

Idag efter en lång högläsningsstund ur vår bok bestämde vi oss för att avsluta dagen med en timmes valfrihet. Gissa om det jublades! En del var ute, några ville gå in till sexåringarna, ett par byggde med kaplastavar, lycko och andra spel kom fram och flera hämtade trasa och medel för att putsa och städa i klassrummet. Vi samlade ihop oss och avslutade sen en skön dag i ett härligt nystädat klassrum. I morgon ser vi fram emot besöket av Eva som kommer och ska berätta sagor.
Åsa

onsdag 21 oktober 2009

Roligt besök i stan!

Idag har trean varit på en liten tur till Gustaf Adolfs Torg. Vi tittade på statyn av stadens grundare, kartan i stenläggningen, Rådhuset och Börsen. Sedan gick vi vidare till Kronhuset. Allt detta var nog lärorikt och roligt, men att få handla i den lilla chokladaffären var nog det bästa.
Lena

Ska vi jobba med böckerna idag, fröken?

Att tillverka sina egna böcker är ettans grej! Full av entusiasm kommer de till skolan och vill påbörja sin fortsättning av monsterböckerna. De klipper, klistrar, målar och läser. De är så nöjda med vad de gör! Och till på köpet säger de att de lär sig läsa bättre och att det är jättekul! Som ni säkert förstår kan man inte mer än le och glädjas åt dessa härliga individer som sporrar varandra till att lära mer!
åsa

tisdag 20 oktober 2009

1ks monsterbok

Vi har skrivit monstersagor. Det var enkelt sa några. En del tyckte det var svårt. Några sagor kom inte ut på pappret. Vi har tränat och skriva med höger och vänster hand. Det var roligt, roligt, roligt.
Hälsningar från 1k

måndag 19 oktober 2009

Vilken jättestor bok fröken!

Idag har vi i ettan läst om Monstret. Jag har läst högt och vi har läst högt tillsammans. Vi diskuterade olika monster och händelserna i boken. "Jag kan se att hon är rädd" sa en elev och givetvis blev min följdfråga hur hon kunde se det. "På ögonen och munnen" blev svaret och stunden efter ägnades åt att visa känslor mha av ansiktsuttryck. Det rådde en härlig stämning. Eleverna läste småböckerna i par men mest imponerande var nog den jättestora bok vi läste gemensamt ur. Imorgon ser vi framemot alla monsterberättelser vi tänkt ska produceras.
Åsa

fredag 16 oktober 2009

Fantastiska högläsning

Idag satt vi och läste högt, kapitel efter kapitel. Boken är så spännande att vi aldrig ville sluta. Den här lässtunden på dagen är underbar, speciellt nu när vi sitter inne och kurar och regnet öser utanför.
Åsa

onsdag 14 oktober 2009

Rena paradiset!

Idag lämnade 1k klassrum och skolgård för en helt fantastisk upplevelse, nämligen en lekplats. Vi startade morgonen med matte och svenska, sedan gick ett par iväg och bredde mackor som vi tog med som mellanmål. Efter en tidig lunch begav vi oss iväg, bussresa och promenad innan vi var framme. Sen blev det full rulle på såväl elever som fröknar! Oj, vad kul vi hade. Där fanns något för alla t ex klätterep, balansstock som rullade...., nätgungor, fotbollsmål, rutschkana mm. Hit åker vi gärna igen hälsar klassen med lärare.
Åsa

söndag 11 oktober 2009

Teater MaRang

I onsdags hade Nya Långedragsskolan besök av Teater MaRang. Barnen fick lyssna till sagan Flickan som åt ikapp med jätten. De spelade för alla klasserna. Barnen uppskattade föreställningen mycket och skådespelarna tyckte att de spelade för en underbar publik.
Lena

onsdag 7 oktober 2009

"Det är y:et som bestämmer s:en"

Idag började vi morgonen med att se på bildspel av alla aktiviteter vi gjort i höst. Sittande på mattan och några på sina stolar njöt vi av bilderna och många glada skratt. Det blev en skön start på dagen. Via smartboarden tog vi oss igenom vad vi skulle göra passet efter. Idag var det dags och skriva en bok om sig själv. Macarna hämtades och efter rasten satte alla igång med sitt skrivande. Alla var ivriga att sätta igång arbetet. Det var mycket som skulle ställas in som typsnitt, storlek, vilket program som ska användas, hur man spara mm. Glädjen var stor när man sen fick pappret med sin text på! Och vi var lika glada att vi slapp teknikfel...
Åsa, Beata och Atoosa

tisdag 6 oktober 2009

Så kul med matte!

Underbar tisdag och underbara ettor! Idag har vi jobbat med fåglar och räknat för fullt! Huvudräkning, mattesagor, skrivit egna mattesagor, udda och jämna tal och stora tal har vi jobbat med idag. Ja, vi passade även på att ta en skön stund för att finslipa formen på våra siffror. Arbetsron på topp och alla nöjda! Klassen är dunderfokuserad när vi har huvudräkning.
Bra jobbat!
Åsa

fredag 2 oktober 2009

Idag har ettorna arbetat med sina macar. Vi har spelat piano på tangentbordet vilket gör att vi tränar att använda både höger och vänster hand. Det gick så bra som det bara kan! Eleverna har också skrivit en sammanfattning av vår högläsningsbok och vårt klassrum omvandlades till rena kontorslandskapet. Några barn satte sig på mattan med sin laptop och en del ändrade sina bord så de satt bekvämt och bättre kunde se vad vi visade på projektorn. Allt var frid och fröjd tills vi skulle skriva ut, då sattes tålamodet på sin spets. Det var rena trolleriet då skrivaren fungerade ungefär var tredje gång så nu vet vi vad vi ska starta upp med nästa vecka med! Måndagens studiedag för oss lärare då vi ska arbeta med Macbooksen känns som helt rätt.
Åsa

torsdag 1 oktober 2009

torsdag

Näst sista dagen av hälsoveckan var det dags för f-år3 att ge sig ut på en tipspromenad i hälsans tecken. År4 hade snickrat ihop fiffiga frågor och placerade ut sig själva som stationer med frågorna. De skötte sitt uppdrag galant. De yngre eleverna var lugna när de fick reda på att de skulle gå i faddergrupper. Jag kan inte läsa, jag kan inte svara! Så lät det i ettans klassrum innan vi hade delat upp oss i faddergrupper. Vi sporras hela tiden av konsten att kunna läsa och skriva. Tänk vad lätt allt blir då. Vad vi än gör kommer detta upp och vi är glada och tacksamma att våra elever blir motiverade av olika aktiviteter. Imorgon får alla klasser besök av skolsköterskan som ska prata om smittspridning.
Åsa